Το γνωστό καλοκαιρινό πρόβλημα “Μαμά, βαριέμαιιιιιιιιι!”

Το καλοκαίρι είναι μια ξεχωριστή περίοδος που όλοι περιμένουμε με χαρά και ανυπομονησία. Η πλήρης έλλειψη προγράμματος που αρχικά ακούγεται ευχάριστη μπορεί να αποδειχθεί και πρόκληση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα παιδιά, αφού δεν αργεί να ακουστεί το πρώτο, γνωστό “βαριέμαιιιιιιιι”, “δεν ξέρω τι να κάνωωωωωωω” και “τι θα κάνουμε σήμεραααααα;”. Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα την αξία της βαρεμάρας (!!!), δηλαδή της απόλυτης απουσίας ευθυνών και υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να τη βιώνουν ως κάτι αρνητικό.

Η πρώτη συμβουλή που έχουμε για εσάς είναι να μην πανικοβληθείτε και να αφήσετε τα παιδιά και τους εφήβους να βαρεθούν λιγάκι… Σε μια εποχή που οι ρυθμοί τρέχουν και η καθημερινότητά μας μοιάζει με αγώνα δρόμου, ας αφήσουμε λίγο χώρο γι’ αυτό το συναίσθημα της απόλυτης χαλάρωσης και ηρεμίας. Προσπαθήστε να αντισταθείτε στην άμεση επέμβαση και διάσωση των παιδιών και των εφήβων σας από τη βαρεμάρα και αφήστε τους να εξερευνήσουν μόνοι τους αυτήν τη – σπάνια στην εποχή μας – κατάσταση. Θα σας κάνει εντύπωση πως, σιγά σιγά, θα αρχίσουν να βρίσκουν τρόπους και ιδέες αντιμετώπισης και διαχείρισης, πιθανότατα πολύ καλύτερους απ’ ότι μπορούμε οι ενήλικες να σκεφτούμε με τη φτωχή φαντασία μας.

Αν παρόλα αυτά βρεθείτε σε πολύ δύσκολη κατάσταση βαρεμάρας, σας έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με ιδέες για να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων:


Βοηθήστε τα να βρουν απλές συνταγές, να ετοιμάσουν το τραπέζι, να λειτουργήσουν με κάποιο θέμα (π.χ. μεξικάνικη κουζίνα) ή απλώς ζητήστε τους να σας κάνουν έκπληξη με το μεσημεριανό ή το βραδινό φαγητό! Μην ξεχάσετε να διευκρινίσετε ότι η κουζίνα πρέπει να επανέλθει στην κανονική της κατάσταση μετά το μαγείρεμα, πολύ σημαντικό!



Κοντά στο σπίτι σας, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Πικ-νικ στο κοντινό πάρκο, παιχνίδι με μπάλες στο γηπεδάκι της γειτονιάς, απογευματινό μπάνιο ή έστω βόλτα σε μια κοντινή παραλία, περπάτημα σε κάποιο αλσάκι.


Για να περάσουν τη μέρα τους ή ακόμα και για βραδινή φιλοξενία. Το καλοκαίρι τα παιδιά χάνουν την καθημερινή επαφή με τις παρέες και τους συμμαθητές τους και πολλές φορές καταφεύγουν στην ηλεκτρονική επικοινωνία. Προτιμήστε να τους δώσετε την ευκαιρία να περάσουν προσωπικό χρόνο με φίλους, οργανώνοντας κάτι ασυνήθιστο όπως ύπνο στρωματσάδα στο σαλόνι ή προσομοίωση κάμπινγκ με ξενύχτι σε σκηνή στο μπαλκόνι.


Μπορούν να μετακινήσουν τα έπιπλα, να αναδιοργανώσουν τα ράφια τους, να πετάξουν παλιά ή άχρηστα αντικείμενα, να στολίσουν τους τοίχους με νέες κορνίζες ή άλλα στολίδια.


Αυτήν τη φορά, μπορείτε να της δώσετε πιο καλοκαιρινό ύφος οργανώνοντάς τη στο μπαλκόνι, αν το επιτρέπει ο χώρος σας και δε χρειάζεται πολύς κόπος για να γίνει αυτό. Βάλτε φωτάκια, δροσερά ροφήματα, παραγγείλτε πίτσα και απολαύστε ένα “θερινό σινεμά” στο σπίτι!

Μέσα σε αυτό το κουτί θα μπορούν όλα τα μέλη της οικογένειας να ρίχνουν χαρτάκια σημειώσεων με ιδέες απασχόλησης και δραστηριοτήτων. Έτσι, ακόμα και τη μέρα που δεν θα μπορείτε να σκεφτείτε κάποια δραστηριότητα, ίσως το κουτί ιδεών λύσει το πρόβλημα!

Ξέρουμε ότι το καλοκαίρι των παιδιών δεν είναι ίδιο με το καλοκαίρι των ενηλίκων. Εμείς, οι ενήλικες, βρισκόμαστε σε σχεδόν κανονική ρουτίνα το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού και η απουσία του σχολείου και των δραστηριοτήτων των παιδιών μόνο αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας της κάθε μέρας.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το καλοκαίρι μας είναι λίγο πιο δύσκολο από τον χειμώνα, με εξαίρεση τις μέρες άδειας από τη δουλειά που επιτέλους κι εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε πιο ελεύθερα (συνεχίζεται βέβαια το μαγείρεμα, το πλύσιμο, το σιδέρωμα, τα σφουγγάρισμα κ.λπ., δεν προβλέπεται άδεια εκεί!).

Ας αφήσουμε όμως τις γκρίνιες και τα παράπονα και ας δούμε αυτήν την περίοδο σαν ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας, να μοιραστούμε στιγμές, να δημιουργήσουμε αναμνήσεις. Όσο κι αν κουραζόμαστε, πρέπει να θυμόμαστε ότι σε μερικά χρόνια τα παιδιά δεν θα είναι πια παιδιά και το σπίτι θα είναι πια πολύ ήσυχο, πολύ τακτοποιημένο αλλά και πολύ άδειο. Ας απολαύσουμε λοιπόν, αυτά τα χρόνια, που – όπως όλα – περνάνε ανεπιστρεπτί!